bg en

Бургазлии събраха вече 1000 лева за своя пеликан

17.06.2011
С благотворителна разпродажба на фотографии на птици само за две седмици бургазлии събраха 1000 лева за своята скулптура на пеликан. С това събитие, инициаторите от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) поставиха началото на кампания за набиране на средства за създаване на скулптура на къдроглав пеликан, която да се превърне в отличителен знак или символ на Бургас.

Първи идеята подкрепиха фотографите Ивайло Зафиров, Богдан Боев, Стефан Аврамов и бургазлията Жечо Планински, като дариха свои кадри за каузата. 35 от техните уникални фотографии на птици от бургаските езера вече намериха своите притежатели и красят домовете или работните им места, а една от снимките вече е в кабинета на кмета Николов. Останалите 30 фотоса все още очакват своя бъдещ притежател. Всеки, който желае да има в дома си кътче дива природа или просто иска да подкрепи каузата, може да ги разгледа и си избере от импровизираната виртуална галерия в социалната мрежа facebook (Burgas Lakes), а организаторите ще му я доставят веднага след като се свърже с тях. Това ще бъде личният принос на всеки, който обича Бургас, за да се сбъдне една мечта – къдроглав пеликан да кацне в центъра на града и да стане разпознат от поколения бургазлии и гости на града. Много любители на фотокамерата, снимащи дивата природа, също подкрепят каузата и искат да дарят свои кадри за нейното осъществяване.

Предложението, което БДЗП и БФБ внесоха на бургаския кмет, г-н Николов, вече е разгледано и Общината има идеи за подходящо място в Морската градина, където скулптурата да бъде експонирана. С подкрепата на много бургазлии, двете природозащитни организации поставиха началото на Кампанията „За един бургаски пеликан”, но сега търсят и нови съмишленици, които да помогнат да се събере цялата необходима сума за изработването на скулптурата.