bg en

Боженски чифлик, с.Съботковци

Боженски чифлик
Еко Комплекс Боженски чифлик се намира в с. Съботковци в Централен Балкан. Комплексът е предназначен за еко и селски туризъм и се състои от: къща  за гости „Старото школо“; малка ферма за млечни  крави, месодайни овце от породата Ил дьо Франс, коне обучени  за  езда,  пчелин с  50  пчелни  семейства, развъдник  за българско овчарско  куче; занаятчийско ателие  „Живи  български  занаяти и  традиции”. Къща за гости „Старото школо” истински представя атмосферата на стария български бит, на домашния селски уют и лечебната сила на високопланинската природа и чистия въздух. Сградата е построена в далечната 1904 година и в нея се е помещавало чак до 1952 г.

Началното училище в село Съботковци. В близост до сградата се намирало и старото килийно училище - в двора на храма ”Св.Николай Чудотворец”. Днес къщата е изцяло обновена и реконструирана. Мястото приютява множество събори, пленери и е изключително подходящо за провеждане на обучения за деца, зелени училища и др. На първия етаж къщата за гости „Старото школо“ има механа, в която гостите могат да се насладят на традиционна  кухня, приготвена с вещина и изцяло от  екологично  чисти  продукти местно производство. Те могат да вземат участие и в правенето на домашно  сирене  и  кашкавал с  мляко от фермата на Еко комплекс Боженски чифлик, както и в изпичане на  домашно приготвения  хляб.
 
Цялостната идея и главна цел на Боженския чифлик е да се запазят интереса към миналото, чрез запознаването със старите българските обичаи, бит  и  традиции и да се провокира истинска любов  към  природата и  животните. Затова под вещото ръководство на опитните домакини, деца и възрастни могат да наблюдават възстановки на типични занаяти – грънчарство,  иконопис, медникарство, школа  за  народни танци,  пресъздаване на обичаите „Седянка“, „Тлака“,  „Заговезни“ и др. Да се научат как да изработват натурални  восъчни  свещи, да се обучават в пчеларство, да берат гъби и да събират билки.

За повече информация:
Фейсбук страница на еко Комплекс „Боженски чифлик“