bg en

Боряна Шивачева

Боряна Шивачева
За съжаление е номиирана посмъртно. Повече от десет години от живота си Боряна Шивачева посвети на защитата на природата в града, срещу презастрояването и уплътняването, за по-качествена градска среда. Тръгна от казус до своя дом, в район „Красно село”създаде гражданското сдружение „Бели брези” и „Граждански обществен съвет – ГРОС”, заедно с колеги от други части на града основа „Общност на софийски граждански сдружения – Инициатива „Граждани за зелена София”. Всичко безвъзмездно, за обща полза.

Много зелени петна на картата на София – паркове, градини, междублокови пространства, детски площадки, зелени площи, запазиха своята цялост и озеленяване благодарение на нейната непримиримост, ежедневни усилия и неуморна работа в комисиите на Столичния общински съвет, Направление „Архитектура и градоустройство”, проучвания на документи, справки, безкрайни преписки и спорове, стигащи до многобройни съдебни дела. Водещите мотиви са винаги общественият интерес, грижата за зелената система на София, прозрачното и законосъобразно управление на града в диалог и с участитето на гражданите. Тя има съществен принос и за допълване и подобряване на текстовете на редица наредби на Столична община.

Вече година Боряна не е между нас, но със своята принципност и упоритост успя да увлече в активна гражданска позиция много хора край себе си и доказа, че има смисъл и си струва да се бориш, защото, опазвайки природата, запазваме и човешкото у себе си.

Повече информация:
http://placeforfuture.org/?p=2685
http://solidbul.eu/?p=3061
http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2007/03/18/320037_nad_1200_podpisa_sreshtu_subarianeto_na_restorant/
Предложение по доклад относно разрешаването за изработване на Проект на ПУП на местност парк "Борисова градина" 751.5 KB () Свали
Предложение за уличното озеленяване на гр. София 1.08 MB () Свали
Декларация по повод отговор на министър Джевдет Чакъров за опазване на Природен парк "Витоша" 163 KB () Свали
Предложение относно изменение на Общия устройствен план на СО 1.67 MB () Свали