bg en

Балканът слиза в София на Зелени дни

Зелени
29.09.2016
Вкусове и гледки от Балкана ще са един от акцентите на тазгодишното издание на Зелени дни - Фестивалът на отговорния начин на живот в Градската градина в София от утре до 2 октомври.
 
Малки семейни ферми и дребни производители от Западна и Централна Стара планина ще представя и в трите фестивални дни вкусни храни: различни видове сирене и кисело мляко от редки български породи, кашкавал, яйца, биологичен мед, сладка… Продукцията им е произведена по щадящ природата начин в районите на национални паркове и защитени зони от НАТУРА 2000. Мрежата производители „За Балкана и хората са нагледното доказателство за  печелившата връзка между опазената природа и поминъка на местните хора, която ще бъде демонстрирана на „Зелени дни“. Те са напълно във фокуса на тазгодишното издание на фестивала: рестарта на „българското село“, представяйки  модел за следване в други райони.
 
Целият ден на 1 октомври е посветен на Балкана и на успешната инициатива „За Балкана и хората“, която през май бе отличена с престижната награда НАТУРА 2000 на Европейската комисия. Благодарение на нея в Западен и Централен Балкан вече има десетки успешни малки бизнеси, които осигуряват поминък на местните и печелят от природата, като я опазват, а продукцията им се търси в цялата страна. Вижда се, че районите с висока природна стойност дори в  едни от най-бедните места в Европа могат да привличат инвестиции от типа „2 в 1“: устойчиво развитие и опазване на природата.
 
Карнавалът на биоразнообразието на 1 октомври в 11:00 часа пред Народния театър очаква всички деца, които желаят да се включат с костюми на български растения и животни, а най-изобретателните от тях ще получат награди.

По време на целия фестивал изложба от 20 фотоса ще представи красивия във всички сезони Балкан, природата и хората му, който успешно правят бизнес, опазвайки биоразнообразието.

Петгодишният проект „За Балкана и хората“ се изпълнява от четири швейцарски и шест български партньори, включително Министерството на земеделието и храните с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Идната седмица успешният модел, разработен в рамките на проекта, ще бъде представен на специален форум  в София.

Следете събитията за „За Балкана и хората“ във фейсбук-събитието
Програмата на Зелени дни - 2016