bg en

БФБ участва в традиционния фестивал за младежко творчество „Млада синя Земя“ в Пловдив

Поиграй си с климата
22.04.2019
За десетото издание на фестивала „Млада синя Земя“ Регионалният природонаучен музей в Пловдив остана верен на традицията да подкрепя детското творчество, вдъхновено от мечтите за една по-красива и синя Земя! Музеят работи за възпитание  и образование на деца и възрастни по теми като биоразнообразието, екологията, опазването на околната среда и консервационно значимите видове растения и животни. Затова и тази година освен многобройните участници – над 100 деца и ученици от Пловдив, които днес 22 април – Деня на Земята ще покажат своите виждания по тези теми чрез средствата на изкуството, новото и различно в тазгодишното издание на фестивала е участието  на партньори от екологични НПО. Те се включиха в празника през уикенда с тематични работилници, игри и арт ателиета под надслов „Да посрещнем пролетта заедно!“. По този начин се приобщава по-широка публика, стимулира се екологичното мислене и съпричастността към проблемите на природата.

Фестивалът „Млада синя Земя“ се провежда от 20 до 22 април 2019. В първите два дни  Зелени Балкани, БДЗП и БФБ – клон Странджа предложиха богата палитра от дейности в парк „Дондукова градина“ зад сградата на Регионалния природонаучен музей – Пловдив.

На 20 април (събота) Зелени Балкани подготвиха Арт ателие и няколко игри, свързани с видовото разнообразие на сушата и в Черно море, за да могат малките и големи участници да научат повече за нашата уникална природа.

На 21 април (неделя) от 11:00 до 16:00 часа  Българско дружество за защита на птиците бяха подготвили забавни работилници и игри за птиците - работилници за изработване на оригами на птици, хранилки, птици от прежда и Викторина за птиците.

Българска фондация Биоразнообразие – клон Странджа организираха творчески и образователни работилници за деца и родители на тема „Поиграй си с климата“.

„Определители за облаци“ - работилница за бъдещи метеоролози.
Как се образуват облаците, дъждът и бурите? Какви са различните видове облаци и как да ги разпознаваме? Да се подготвим за все по-бързо променящото се време с наша джобна рамка-определител за определяне на облаците и изследване на небето.

„Да нахраним пеперудите“ - работилница за хранилки за пеперуди.  
Какво знаем за най-красивите насекоми на земята? С какво се хранят, как виждат цветовете, през какви метаморфози преминават? Защо намаляват насекомите и защо е важно да ги опазим? На тези въпроси си отговорихме по време на нашето творческо ателие, докато изработваме полезни хранилки за пеперуди, които да оставим в Тропическата зала на музея или отнесохме за спомен и да закачим в нашия двор. 

„Да си посадим растение“ – полева работилничка за засаждане на „наши растения“.
Участниците сами си посадиха няколко различни видове растения, научиха как да се грижат за тях и си ги отнесоха в къщи. И ни обещаха, че по-нататък сами ще засеят дърво, защото това е най-лесният отговор, който всеки от нас може да даде на климатичните промени.

„Надпревара с климата“ – голяма настолна игра, подходяща за всички възрасти.
Подготвихме огромна забавна игра, която се разположи директно на земята в парка и чрез нея в игра и забавление участниците научиха някои основни и много лесни стъпки, които са важни за борбата с климатичните промени и зависят от всеки от нас.

Куиз шоу за опасните изменения в климата - предизвикателни въпроси за по-големите участници, чрез верните отговори на които те демонстрираха своите знания, но и някои неизвестни по темата.

Чудесното време в неделя, празничното настроение от светлия християнски празник Цветница и мотивацията на участниците – деца и родители, както и ученици от няколко училища от Пловдив и региона, бяха причината да имаме един наистина вълнуващ празник за природата. С по-големите обсъдихме и проблемите, свързани с изменението на климата и ролята на човека в глобалното затопляне.

Благодарим на организаторите от Регионалният природонаучен музей в Пловдив за поканата, пълната подкрепа и за чудесната инициатива.