bg en

БФБ ще представи в Бургас две изложби в Седмицата на екологията и устойчивата енергия

крушките
16.09.2010
В рамките на Седмицата на екологията и устойчивата енергия в Бургас (20-24 септември), Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Община Бургас и Дирекцията на природен парк „Странджа” ще представи интерактивната образователна изложба "Пести енергия - живей по-добре!" и фотоизложбата „ЧЕРНО МОРЕ: СЕВЕР – ЮГ” на фотографа Александър Иванов.

Първата изложба е пътуващата интерактивна образователна изложба „ПЕСТИ ЕНЕРГИЯ – ЖИВЕЙ ПО-ДОБРЕ!”, създадена в рамките на Проект на Сдружение „Златна Странджа” с подкрепата на Фондация ЕкоОбщност. Модулите нагледно демонстрират на учениците различни методи как да пестят енергия в дома си, как се прави ток, как с помощта на соларно зарядно устройство може да заредите телефона си в планината, каква изолация може да се направи ако се строи къща, колко километра „струват” плодовете и зеленчуците, които купуваме и похапваме в България и др. Целта на изложбата е да провокира децата да се замислят върху това как и колко всеки един от нас замърсява околната среда, дори и чрез нещата, които си похапва… Изложбата ще бъде открита на 20 септември 2010 г. (понеделник) от 16:00 ч в Галерия „Богориди” на Богориди №48. Изложбата може да бъде посетена всеки ден до 24.09.10 от 10:00 до 19:00 ч.

Второто събитие е фотоизложбата „ЧЕРНО МОРЕ: СЕВЕР – ЮГ”. Тя представлява малка, но затаяваща дъха селекция от 24 изключителни фотоса на фотографа Александър Иванов, известен с вълнуващите си въздушни фотографии от България. На избраните фотографии Черноморието изглежда удивително, непознато и страшно – представени са както едни от най-красивите кътчета от българското Черноморие, така и едни от вече за съжаление безвъзвратно унищожените. Изложбата ще бъде представена от 20 до 24 септември 2010 г. в Галерията на Дружеството на Бургаските художници на ул. Александровска 22 от 10:00 до 18:00 ч.

„Черно море: север – юг“ е проект на Българска фондация Биоразнообразие в рамките на Коалиция „За да остане природа в България”, финансирана от Фонд за НПО на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн към Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство - чрез Фондация Екообщност и Фондация за развитие на местното самоуправление.