bg en

БФБ се включи на Беглика‘ 2014

maski i izlojba
01.09.2014
Българска фондация Биоразнообразие се включи в рамките на тазгодишното издание на Беглика Фест с щанд, интерпретативен театър за деца, работилница за маски на диви животни и фотографска изложба. Въпреки бурите и дъжда през първите две фестивални нощи, успяхме да присъстваме пълноценно и да дадем своя принос към природозащитния фокус на събитието.

На нашия щанд представихме информационни и рекламни материали и продукти, свързани с проекта „За Балкана и хората”. Голям интерес предизвика интерактивното театрално представление „Приказка за обитателите на Балкана”, модерирано от невероятния Илия Деведжиев. Децата, които се включиха имаха възможност да влязат в ролята на лалугера, язовеца, орела, овчарското куче и мравката, благодарение на обемните маски на талантливата Магдалена Митева (lumagi). След представлението всяко дете направи своя маска на диво животно като спомен от събитието.

Без съмнение всеки посетител на фестивала се спря да разгледа изложбата „Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа”, организирана от Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство със CEEWEB и с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Тридесет и две платна от различни защитени зони в България и Европа бяха инсталирани насред фестивалната зона като опит да се покаже Екологичната мрежа Натура 2000 в нейната същност – спиращи дъха гледки, впечатляващи скални образувания и езера, красиви и интересни растения и животни. В изложбата присъстват и едни от най-чувствителните местности, обект на застрояване и нездрав инвестиционен интерес, предизвикали неведнъж общественото внимание и масови протести - Иракли, Кара дере, Камчийски пясъци, Пирин, Странджа и др.

„Натура 2000 – най-доброто от България и Европа” задава въпроси, прави равносметка на направеното до момента в защита на природата, разкрива действието или бездействието на институциите и призовава към обществена подкрепа, за да се запази това изключително природно наследство.

Благодарим на всички колеги и приятели-доброволци, които направиха възможно и ние да съ-творим Беглика 2014!