bg en

БФБ получи специална награда за Активист на годината

Награда
10.12.2015
Българска Фондация Биоразнообразие получи специална награда за "Активист на годината" на церемонията по връчване на наградите за Човек на горината 2015 заедно с гражданска група "Да спасим Карадере", БДЗП и Асоциация на парковете в България за нашите съвместни усилия за спасяването на Карадере.
 
Церемонията се проведе на 10 декември от 11 часа. Наградата се присъжда "заради целенасочената си дейност в посока опазване на българското Черноморие чрез гражданска кампания и навременна правна намеса за предотвратяването на строеж без извършване на предварителна оценка за въздействие върху околната среда в местността „Карадере“.

Гражданската група "Да спасим Карадере" с помощта на различни НПО и експерти през годините водят серия от съдебни дела и застъпническа кампания, които целят устройственото планиране на град Бяла да бъде съобразено с опазването на околната среда, плажът на Карадере да бъде запазен незастроен и да се създадат условия и съзнание за чувствителността на екосистемите в местността. В рамките на тези дейности се следят съдебните действия за общия устройствен план на община Бяла, водят се дела за задължаване на инвеститорите за изготвяне на екологични оценки, разследване на закупуването и заменките на земи в района, оспорване на разрешителните за огради, които подготвят бъдещо строителство в местността.

Българска фондация Биоразнообразие се включи като страна в съдебните дела като изпрати становище за планирания „луксозен къмпинг“ на фирма Макси АД в Карадере. Въпреки че проектът е за изграждането на къмпинг, в представянето му са описани освен места за палатки, каравани и кемпери, също и бунгала със спални на две и три нива, луксозни вили, ресторанти, магазини, барове, кафенета, спа център, фитнеси, басейни, спортно-развлекателни съоръжения за 1860 човека, 670 паркоместа. В следствие от становището е повдигнато съдебно дело, което спечелихме както на местно, така и във Върховния административен съд, който потвърди, че инвеститорът следва да извърши екологична оценка. БФБ подпомогна финансово и делото срещу къмпингуването и делото за оградите.

Паралелно, за втора поредна година, гражданската група повдига въпроса за необходимостта от внимателно пребиваване в местността. Изграждат се компостни тоалетни, обозначиха се дюните и се изготвиха правила за отговорно къмпингуване в местността. Оспори заповедта на общината срещу къмпингуването и повдигна въпроса за необходимостта от съобразено с околната среда устройствено планиране и подкрепа за регулиране на къмпингуването като най-щадяща за природата форма на туризъм. Групата беше подкрепена от БФБ за тези дейности в рамките на конкурс за гражданска активност „Участие за природа“, организиран от Българска фондация Биоразнообразие с финансиране от Програмата за подкрепа на НПО чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

Наградата за „Активист на годината“ е второто признание за кампанията за защита на Карадере. Гражданската група "Да спасим Карадере" получи награда и на Фондация Достът до информация заради активно използване на законовите механизми за получаване на информация от институциите по случая от Програма достъп до информация със „Златен ключ“ за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам.

Вижте и останалите победители в Човек на годината 2015: http://www.humanoftheyear.org/chovek-na-godinata-2015/