bg en

БФБ обяви 2022 за Година на вдъхновение от природата

Календар за 2022
05.12.2021
Времената, в които живеем са много особени, странни, интересни. Сякаш всичко е различно от преди, сякаш ние не сме същите и повече от всякога ни се иска да се върнем към „нормалността“. Но всъщност всичко си е същото и най-яркото доказателство за това е природата, която ни заобикаля. Природата, която ни носи спасение, утеха, подслон, увереност. Природата, която ни вдъхновява и ни кара да забравим всичко лошо. Кара ни да почувстваме грапавината на дървото, топлите есенни листа, извивката на шията на лебеда, солта по кожата, дъждовните капки в косите, топлата козина на мечката (дали?!), нежният силует на водното конче и всичко друго, за което имаме сетива да усетим.

Затова и ние от Българска фондация Биоразнообразие решихме новата година да посветим на Вдъхновението, което носи природата. Вдъхновението, което може да накара едно младо момиче да прекара цял месец в солената крайбрежна лагуна Атанасовско езеро и да рисува, рисува. Вдъхновението, което може да създаде „Броня от сълзи“ или стенопис, който „тиктака“, че времето за спасение на планетата изтича. Вдъхновението, което ни кара да се изумяваме на природата и провокира таланта на хората да създават, да творят и от своя страна да вдъхновяват.

Пожелаваме ви през 2022 да има повече вдъхновение, повече срещи с дивата природа и нашето биоразнообразие, за да бъде животът пъстър, красив и вдъхновяващ.

Специално за "Годината" БФБ издаде своя традиционен календар, този път с картините на една млада авторка. Репродукциите, съставящи календара са част от творческия проект "Полет в солта" и са предоставени безвъзмездно от художничката Биляна Дешева, която прекара един месец в „симБиотично“ и Атанасовско езеро, рисувайки, всичко, което я вдъхновява наоколо. Тя създаде един красив артистичен продукт - илюстрованото издание „Полет в солта“, a печалбата от продажбата му художничката дарява на БФБ за Фонда за биоразнообразие.

Календарът може да поръчате тук.