bg en

Александър Дунчев

Алекс
Александър Дунчев е инженер-лесовъд с природозащитна насоченост. Член е на екипа на WWF, като експерт по горите, както и на коалиция „За да остане природа в България“. Александър Дунчев заслужи и тази година номинация с неуморните си усилия да запази вековните гори на България. Разкривайки неудобни схеми, свързващи представители на дървената мафия с управляващи партии, местна власт, депутати. Съвместно с няколко национални телевизии проведе разследвания, подаваше сигнали, предизвикваше проверки, които доведоха до оставки на представители на горските институции. Това понякога му носеше дори и лични заплахи, нещо което обаче не го отказа от борбата му.

За периода на номинация Александър Дунчев съдейства за разкриване на злоупотребите с дърва за огрев в Беласица, които се използваха в предизборната кампания на ГЕРБ. Разследването, излъчено по Нова телевизия доведе до проверка, разкриваща и други злоупотреби с горите на Беласица и доведе до уволнението на директора на горското в Петрич. Разследването му за злоупотребите в горския сектор води и до уволнението на директорката на горското стопанство в Габрово, която се опитва да отмъсти на свой служител лесничей, подал сигнал за незаконна сеч. Александър Дунчев винаги е готов да защити горските, които си вършат съвестно работата, но и да изобличи тези, които нарушават законите и злоупотребяват при изпълнение на задълженията си.

Той работи и по изграждането на Гражданска визия за горите. Освен за горите Александър Дунчев продължава да се грижи за Пирин и Витоша и е активен участник в кампаниите срещу застрояването им и приемането на новите планове за защитените територии. Провежда и граждански обучения за разпознаване на незаконната сеч, как да подаваме сигнали и т.н.
 
За повече информация:
Александър Дунчев в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев"
Обучение на гражданите за разпознаване на незаконни сечи