bg en

30 години резерват "Атанасовско езеро"

кокилобегач
29.08.2010
На всяка кръгла годишнина тези, които обичат езерото или работят за неговото опазване, организират малък празник, за да обърнат внимание на ценността или проблемите на резервата. Обикновено празникът е свързан с птиците и включва разходка със солничарското влакче.

Тази година обаче три организации обединиха усилия в желанието си да насочат празника не към „обичайните заподозрени” – институции, еколози, а към жителите и гостите на Бургас, които посещават езерото заради неговите лечебна луга и кал, които дори не са чували за резервата или не подозират, че живеят в близост до такова уникално за Европа място.

Честването на рождения ден на резервата се организира от Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас (РИОСВ), Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ). С един по-нетрадиционен празник искаме да се популяризират природните дадености на Атанасовското езеро и да се отбележи 2010 - Международната година на биоразнообразието. Сред лугата и лечебната кал ви очакват много приятни изненади:

  • Монтиране на голяма информационна табела за Атанасовско езеро, лугата, калта и солодобива. Дървената част ще бъде изработена и монтирана от участниците в природозащитната бригада на БДЗП.
  • Раздаване на информационни материали на всички присъстващи граждани и гости (дипляни, стикери, тениски, разделители, „късмети”)
  • Обявяване на фото конкурса „30 години резерват Атанасовско езеро”
  • Потапяне в лугата и мазане с кал на всички желаещи (носете си бански костюм)
  • Оформяне на фигура на пеликан и изписване на 2010 - годината на биоразнообразието, върху пясъка на отсрещната плажна ивица с кални черни тела
  • Торта и разхладителни напитки
Мястото на празника е достъпно от 3 подхода: пешеходен - по море и по пътя за солниците, велосипеден - по пътя за солниците от паркинга на стария плаж и с автомобил - по пътя за Сарафово и оттам, вдясно по отбивката за Южните солници (има обособен паркинг пред бариерата на солниците).
В деня на честването „Черноморски солници” АД ще разрешат достъпа с автомобили за журналисти през входа откъм града, за да не се налага да заобикаляте езерото. Имаме възможност да организираме и транспорт до мястото - автобусчето тръгва в 17 часа от ул. Булаир срещу Химическото чистене.

За повече информация:
Стефка Калъчева – PR на РИОСВ – Бургас, тел. 0885/550423
Мариана Вълчева – PR на проекта на БДЗП „Живот за Бургаските езера”, тел.0879/534016
Радостина Ценова – PR на Българска фондация Биоразнообразие, тел. 0888/508 502