bg en

20-те папагала жако, жертва на трафик ще могат да се върнат в родината си!

Папагали
10.12.2015
След повече от година перипетии, най-накрая на 9 декември група от 20 сиви папагала жако конфискувани на Митница Видин отлетяха за Великобритания, където след присъединяване на друга пратка, конфискувана в Унгария (пак с български трафикант) ще бъдат транспортирани до Африка и освободени.
 
Сивите папагали жако са световно застрашен вид. Оцеляването им зависи от прекратяване на незаконната им търговия като домашни любимци. През България минава един от основните канали за трафик на жака. За незаконно притежаване и трафик на сиви папагали закона предвижда до 5 години затвор.
 
Освен, че работим за връщането на конфискувани животни в тяхната родина, Българска фондация Биоразнообразие следи и делото срещу техния трафикант (превозвал незаконно световно застрашени видове с фалшиви документи) и ще се постараем той да си понесе предписаните от Наказателния кодекс годинки!
 
Специални благодарности на Световния Тръст за Папагалите, Министерство на околната среда и водите, Зоопарк София, без които мисията нямаше да бъде възможна!