bg en

125 кандидати за Летния университет на ЮНЕСКО в България

Бяла река
11.07.2019
На 21 юли 2019 започва Летният университет по програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“. Той е посветен на Биосферните паркове и ще се проведе в един от новите биосферни паркове у нас - "Централен Балкан". В срока за кандидатстване организаторите от БФБ получиха 125 кандидатури от цял свят, от които трябваше да се изберат само 30. Конкуренцията и мотивацията на участниците бяха много високи, но в крайна сметка бяха избрани 30 участника от 15 държави - Украйна, Чили, Кипър, Австрия, Египет, Франция, Гърция, Италия, Йордания, Македония, Мексико, Сърбия, Испания и Тунис. Добавиха се и 8 български участника - от „нашите“ биосферни паркове, както и млади учени и докторанти.
 
Международното събитие ще продължи до 28 юли. То става възможно благодарение подкрепата на местни био-ферми, винарни и хотели, които ще бъдат домакини и спонсори на събитието, както и на общините Троян и Карлово.
 
Програмата е разнообразна и много интересна и включва лекции, свързани с биоземеделие, алтернативен туризъм, ботанически турове, екологично образование и използване на местните продукти за популяризиране и развитие на района. По време на Летния университет наред с български експерти, ще има и лектори от Гърция, Италия и Испания. Участниците ще имат възможност да опитат био джелато от Розино, да дегустират вина в замък край Карлово, да се запознаят с производството на розово масло в района на Павел баня, както и да изработят свои керамични сувенири от Орешака - все елементи на биосферния парк "Централен Балкан". Известното зелено сирене от Черни Вит ще бъде претворено във вкусни специалитети за участниците от шеф-готвачи от София.
 
Целта на университета е да привлече внимание върху програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“ и да постави акцент върху биосферните паркове и възможностите, които те предоставят. По време на форума, участниците ще работят активно в 4 работни групи и ще излязат с предложения за бъдещи проекти и инициативи:
1. Мащабни съвместни комуникационни проекти, насърчаващи програмата Човекът и биосферата (на местно и международно ниво)
2. Свързване и включване на млади хора в мрежата Човекът и биосферата
3. Подобряване на местните продукти и туристически услуги за устойчиво развитие на територията
4. Образование за устойчиво развитие в рамките на биосферните паркове.
 
Подробности за събитието търсете в сайта на БФБ:  http://bbf.biodiversity.bg/

Основен организатор на Летния университет на ЮНЕСКО е Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHEМинистерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО ГърцияДирекция на Национален парк „Централен Балкан“община Карловообщина Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, както и в партньорството с Шато КопсаРозино Органик Фармлифт „Сопот“хотел Каза АртНационално Изложение на Художествените Занаяти и Изкуства, с. Орешак, проект „Единение“ и ресторант Космос