bg en

"Заменките - подарък за послушни" на "Зелени закони"

"Заменките - подарък за послушни" на
Скандалните заменки на гори на принципа "кон за кокошка" са едно от най-големите престъпления в последните десетилетия. Чрез тях едни от най-красивите кътчета по Черноморието и планините се озоваха в ръцете на олигарси. След продължила 10 години сага, настоящото правителство се опита да сложи край на случая срещу компенсация от нищожните 80 млн. лева за всички 132 горски заменки от периода 2007-2009 година.
Инициативата "Зелени закони" обаче изчисли, че щетата нанесена на държавата е многократно по-голяма и започна да представя случай по случай най-големите заменки. Кампанията се проведе около коледните празници и затова 10-те най-скандални заменки бяха опаковани като коледни подаръци, в които се посочваше каква е реалната пазарна цена и разликата с обявената от Министерството на земеделието.
Кампанията с подаръците продължи до началото на 2020 г., но и след това работата по случая на "Зелени закони" не спря. В резултат е образувана проверка от прокуратурата, сезирана е Европейската комисия, зададени са въпроси и в Европейския парламент, а някои от облагодетелствалите се сами предложиха да върнат заменените земи. "Зелени закони" продължава да настоява за разваляне на противозаконните сделки и запазване на природата. 
„Благодарение на тази кампания, може да се каже, че случаят не е приключен. И ще настояваме да не бъде, докато не се възстанови справедливостта.“ – казват активистите от „Зелени закони“. 

За повече информация: И победителят в класацията за заменките подаръци: Камчийски пясъци