bg en

"Странджа" на гости на "Беласица"

25.10.2007
БФБ в сътрудничество с Дирекцията на Природен парк „Странджа” организира учебно пътуване в Югозападна България и Северна Гърция в периода 18-21 октомври 2007 г. Групата включваше 40 души, които живеят на територията на ПП „Странджа” и се занимават с еко- и селски туризъм вече повече от десет години.

Странджанци останаха очаровани от природното богатство на Беласица и от гостоприемството на хората от подгорските села. Навсякъде бяха посрещнати много сърдечно и независимо, че все още не са изцяло подготвени да посрещат гости, местните хора показаха силно желание да продължат напред и да научат повече за това как да развива еко-туризъм в своя регион. Там където липсваха достатъчно добри условия, бяха компенсирани от ентусиазма и доброто отношение на хората. Странджанци бяха особено впечатлени и от местния фолклор и обичаи, представени от жителите на с.Скрът със съдействието на читалище „Антон Попов”. Вкусните гозби, зурните и посещението на старата ковачница помогнаха за доброто настроение на гостите.

Културната програма в Община Петрич включваше и посещение на църквата на баба Ванга „Св.Петка” в района на Рупите, разглеждане на Общинския исторически музей и запознаване с историята на региона. Странджанци посетиха още посещение биохотела „Моравско село” на Предела, разходиха се до Арт центъра на с.Илинденци, Община Струмяни и посетиха Национален парк „Керкини” в Гърция.

Кулминацията на програмата обаче беше срещата между местните хора от Странджа и Беласица на 20.10.2007 г. от 19.30 часа в Читалището на с.Габрене. Тя се проведе под девиза „Доброто начало води до добър край” и събра повече от 100 души заедно. Хората с опит вдъхнаха кураж на тези от подгорието, като споделиха, че според тях Беласица и община Петрич разполагат с всички предпоставки за развитие на еко и селски туризъм – най-важната от които е наличие на ентусиазъм и кураж, каквито хората от Беласица показаха, че притежават. Някои от участниците за първи път опитаха варени кестени и кестенов мед.

Спирането на тока по време на вечерята в с.Габрене не попречи на доброто настроение - напротив, допринесе за задушевната атмосфера, песни и танци под звуците на музикантите от подгорието