bg en

„СТРАНДЖА ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ”

„СТРАНДЖА ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ”
16.03.2012
Приключи и финалният кръг от конкурса за децата от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в град Ахтопол - „Странджа през моите очи”, организиран от Българска Фондация Биоразнообразие  и Дирекцията на ПП „Странджа”. Вчера, във физкултурния салон на училището, се проведе тържеството, посветено на Странджа. Салонът бе украсен с рисунки, апликации и арт-инсталации от природни материали на децата от І до ІV клас, участвали в този раздел на конкурса. По-големите ученици и най-вече децата от Клуба по екология с ръководител г-жа Величкова, бяха подготвили специална програма. Тя започна с презентации с текст и снимки за Странджа, направени по време на учебните пътувания в природния парк през октомври миналата година. Тържеството продължи със странджански песни в изпълнение на фолклорната група към училището. Бурни емоции предизвика викторината към публиката, макар някои въпроси да затрудниха малчуганите. Всяко дете, участвало в конкурса, получи от организаторите еко-торбичка от плат с оригинални послания за Странджа, тефтерче и еко-химикал, а най-добрите бяха отличени с книжки, шапки, чаши. Специална награда – фотоапарат, получиха децата от Клуба по екология, а значка с надпис „Аз обичам Странджа” и лакомства имаше за всяко дете от училището. Организаторите благодариха за партньорството и съдействието и на г-жа Касабова, директор на училището.

Конкурс бе продължение на успешно преминалите полеви обучения и посещения в Природен парк „Странджа” за всички ученици от 1 до 8 клас на ОУ „Св.св.Кирил и Методий” – Ахтопол, проведени през месец октомври 2011 г. Той е и част от дейностите на Фондация Биоразнообразие през годините в Странджа в подкрепа на екологичното образование на децата, живеещи на тази територия.

Учебните пътувания и конкурсът се организират в рамките на проект „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, осъществяван от БФБ с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Следващата седмица предстои финалният кръг на конкурса в Малко Търново с учениците от СОУ „Васил Левски”.