bg en

#КОЙ изнудва премиера Борисов за безпрецедентно престъпно решение за Банско

Банско
24.02.2015
Коалицията от екологични и граждански организации "За да остане природа в България", чийно член и координатор е БФБ, алармира премиера Бойко Борисов за опасността да вземе решение за Банско, което нарушава по престъпен начин законовите устои на държавата.
 
Според природозащитниците чудовищният натиск на министри и инвеститори върху държавни служители и природозащитници уж да се разреши строителството на нова кабинка в ски зона Банско, всъщност е параван за увеличение на концесионната площ на ски зоната Банско и ново строителство. В новата история на България такова нарушение на екологичното законодателство и на Закона за концесиите не е имало.
 
Зад лозунгите за „нова кабинка“ се крие желанието на концесионера в ски зоната да се узакони незаконното застрояване в ски-зона Банско и да се прикрие липсата на държавен контрол, довели до надвишаване на концесионната площ с 650 декара над разрешените 990. Според становища на екоминистерството това надвишение е резултат от изграждането на ски съоръжения, които не са били съгласувани с министерството и не са били предвидени по концесионния договор за ски зоната. Такъв жест не е правен никога досега към друг инвеститор в България, пък камо ли бил той собственост на офшорни компании.
 
За да разреши нова кабинка и писти, Министерски съвет ще позволи промяна на концесионния договор, която допуска и ново строителство в Национален парк Пирин въпреки забраната в чл. 21 на Закона за защитените територии. Това ще бъде обаче в грубо нарушение и на принципите на Закона за концесиите и правилата за свободна конкуренция, тъй като се подменят първоначални условия на конкурса за концесията за ски-зона Банско от 2001 г.
 
Именно тази възможност да се позволи ново застрояване в ски зоната ще направи решението на сегашното правителство много по-скандално от проекторешението на правителството Орешарски.
 
Ако Министерски съвет реши да промени концесионния договор, това автоматично ще узакони и незаконно продадените от концесионера ски съоръжения на трети страни. Към настоящия момент държавата не е санкционирала концесионера за продажбата на лифтове (Чалин Валог, Шилигарника-Тодорка и др.) на офшорна фирма, въпреки че са обектите на концесията. Причината за това е, че за нито едно от предвидените в концесионния договор съоръжения не е издаден до сега акт за държавна собственост и това позволява на концесионера да се разпорежда с тях безконтролно, включително да ги залага в банки.
 
Така при наличието на огромен брой нарушения на концесионния договор, установени от екоминистерството във връзка с изискванията за опазването на околната среда и защитените територии, вместо прекратяване на договора, отделни министри тласкат премиера към следварително изменение на концесионния договор.
 
Коалицията "За да остане природа в България" за пореден път призовава правителството, преди да вземе решение за Банско:
 
1. Да направи публични доклада на работната група за проверката на концесията и предлаганото решение за бъдещето на концесионния договор за ски зона Банско и да даде срок от поне две седмици за запознаване на обществеността с тях;

2. Да бъдат взети под внимание и подробно описани всички нарушения в ски зона Банско и да се потърси ясна отговорност за тях;

3. Да организира съгласно изискванията на устройствения правилник на МС публично обсъждане на доклада и проекто-решението, преди да бъде предрешено бъдещето на Национален парк "Пирин";

4. Едва след това да пристъпи към вземането на решение по доклада.