bg en

"Хора за хората" в Бургас

откриване
11.07.2019
В Бургас бе открита изложба, посветена на сътрудничеството между България и Швейцария. Тя се организира от Централно координационно звено в Министерския съвет и посолството на Конфедерация Швейцария у нас.

Изложбата бе открита с официална церемония на 10 юли, от 18.00 ч. в Експозиционен център "Флора". В събитието участваха посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Н. Пр. г-жа Мюриел Берсе Коен, г-жа Йорданка Ананиева - заместник-кмет "Култура и образование" и г-жа Руска Бояджиева - заместник-кмет "Европейски политики и околна среда" на Община Бургас, г-н Иван Иванов - директор на дирекция "Централно координационно звено" в МС. Сред гостите бяха представители на БФБ, БДЗП, Геа Челония, ОИЦ Бургас, Регионалната библиотека, Балканския институт и др.

В продължение на две седмици Бургас ще бъде домакин на изложбата с авторски снимки на фотографа Иво Данчев. Тя е озаглавена "Хора за хората" и показва житейските истории на участници в проектите, реализирани през последните десет години у нас с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 

Нашият проект „За Балкана и хората“ също е част от изложбата. Той се осъществи в периода 2012-2017 година в Натура 2000 зоните в Централна и Западна Стара планина. Но швейцарското минало на БФБ започва още през 1994 г. със старта на Българо-швейцарската програма за опазване на билогичното разнообразие (БШПОБ), чийто приемник е БФБ през 2001. Радостина Ценова от БФБ запозна Н.пр. г-жа Коен с работата на БФБ в района за опазване на бургаските влажни зони, както и с природното богатство на Бургас, заедно с г-жа Бояджиева. Създаването на Регионален форум за бургаските езера в далечната 2000 г. и развитието му до продължаващо и до днес сътрудничество чрез Обществен съвет за Атанасовско езеро и съвместна работа между институции, НПО и бизнес е само един от примерите за използване на швейцарско ноу-хау у нас.

Изложбата бе представена за пръв път в Народното събрание, а от Бургас започна нейното „турне“ из страната.