bg en

„Фестивал на кестена 2017 г.“ в подножието на Природен парк „Беласица“

Програма
12.10.2017
Тази година фестивалът ще продължи три дни, като всеки ден е посветен на популяризирането на различни достойнства на Подгорието. Първият ден е посветен на почитателите на изкуството - многожанрова изложба ще представи творчеството на петима местни художници - младият талант Венеса Бишева, Благой Митов, Иван Бишев и доайенът на местната художническа гилдия Атанас Стоименов. Официалното откриване е от 17.00 часа в централното фоайе на читалище „Яне Сандански“, но експозицията ще остане отворена до края на празничния в село Коларово месец октомври.

На втория ден ще се състои кулминацията на фестивала с тържественото откриване, което ще започне от 15:30 часа, в село Коларово, община Петрич, на площада пред читалище „Яне Сандански“.  Освен живописните шатри на осемте села, в програмата са включени фолклорни изпълнения на местните читалища, уроци по танци от Югозападния ъгъл на България, куклен театър, туристически поход "Животът на кестена", кулинарни изкушения, игри с малки и големи.

Последният, трети ден на фестивала е посветен на туристическите походи и предизвикателства. Любителите на българската природа ще могат да се насладят на безкрайната красота на Беласица и нейните "чудни водопади". А тези, които предпочитат магията на Рупите, ще могат да я посетят сутринта от 9 часа.

Като един от съорганизаторите Българска фондация Биоразнообразие ще се включи със собствен щанд, на който ще предложи игри и забавления от Детска академия "Узана" и ще представи новите веломаршрути, организирани в Осогово, както и свои сувенири, книги и материали, посветени на природата.
 
„Фестивал на кестена 2017 г.“ се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите  с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и община Петрич, в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пирински туристически форум, както и с активното участие на кметовете и читалищните секретари на подгорските села. Празникът на Подгорието за шеста поредна година се провежда благодарение на подкрепата, която местните хора оказват.