bg en

„БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ”

„БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ”
26.03.2008
Вече може да се сдобиете с най-новата книга на пазара за научно-популярна литература, свързана с природата на България: „БОЗАЙНИЦИТЕ ВАЖНИ ЗА ОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ”. Изданието е плод от многогодишната работа на петима учени и природозащитници – Васил Попов, Николай Спасов, Теодора Иванова, Боряна Михова и Кирил Георгиев.

Засега може да я закупите само в офиса на БФБ на базисната й цена от 49 лв. Тиражът е ограничен, така че не се колебайте – обадете ни се (тел.02/9316183 и 0896/798908), пишете ни – bbf@biodiversity.bg или заповядайте в нашия офис - София, ж.к. Банишора, бл. 54, вх.Д, ет.2 (последния блок по ул.Опълченска преди бул.Мария Луиза).

Средствата от продажбата на книгата ще бъдат използвани за проекти за изследване и опазване на бозайниците в България.

Нашата страна е на едно от първите места в Европа по богатство на бозайниците.
У нас все още се срещат видове, които вече са изчезнали или са редки на стария континент, затова оцеляването им е не само национален въпрос, но и част от европейските ни ангажименти.

Богато илюстрираната книга в много отношения е необикновена, защото рядко на български език и за нашите условия може да се намери подобно ръководство как да се изследват бозайниците, как се прави количествена оценка, как се определя популационна плътност, какви етични правила трябва да се спазват от самите изследователи.

Книгата е структурирана в две части – обща и специална. В общата е представена характеристиката на бозайниците, както и полевите методи за изучаването и разпознаването им. Разгледано е историческото формиране, както и сегашното състояние и природозащитен статус на бозайната фауна.
Втората част представя консервационно значимите бозайници в България, защото те са най-добрите посланици на идеята за цялостна защита на изчезващата дива природа. Подробно са анализирани 2 вида насекомоядни, 17 вида прилепи, 15 вида гризачи, 11 вида хищници, дивата коза от чифтокопитните и трите вида черноморски делфини.

Всеки, който професионално или любителски се интересува от бозайниците или от природозащитните проблеми, ще намери в тази енциклопедия – учебник нещо интересно. За начинаещите зоолози книгата ще е трамплин към качествено образование, а за по-възрастните възможност да достигнат съвременните нива в консервационната биология.

Това е една изключителна книга, красиво оформена, и е удоволствие да я имате в библиотеката си от ценни издания за природата на Европа. Тя ще предизвика интереса на всички, които искат да научат повече за живота на дивите животни. Книгата е богато илюстрирана с качествени фотографии, което я прави интересна и подходяща и за всички фенове на българската природа. И ако тя предизвика любопитството на ученици, студенти и природолюбители, то това също е повод за надежда, че светът на животните има бъдеще!

Книгата се издава от Холандското дружество за защита на бозайниците (www.vzz.nl) в сътрудничество с Националния природонаучен музей (www.nmnh.bas.bg) и Института по зоология при БАН (www.zoology.bas.bg). Спонсори на изданието са Prins Bernard Cultuurfonds и Van Tienhoven Stichting, Холандия.

В България се разпространява от Българска Фондация Биоразнообразие (bbf.biodiversity.bg).