bg en

В час с климатичните промени

Заедно в час
11.06.2022
Деца от 9 града представят днес проектите си за зелена промяна - вдъхновени от пилотната обучителна програма на Заедно в час за климатичните промени. Събитието се проведе в Американския колеж в София и събра ученици от 5 до 10 клас.

БФБ подкрепи събитието, като подари играта Тера футура на печелившите отбори и организира Работилница за учениците.

В работилницата екипът на БФБ демонстрира как с приложението на National geographic - iNaturalist всеки може да научи повече за видовете, които вижда и в същото време да допринесе за науката, докато се разхожда сред природата, снима и качва в приложението. Може да се създаде собствена група по интереси или по местоживеете, в която да събирате тази така важна информация за гражданската наука. 

За финал бе разиграна настолната игра Тера футура, създадена по проект “Game on! Do not let the Climate change end the game!”, който БФБ изпълнява в момента, заедно с партньори от 8 европейски държави. Играта е занимателна и образователна и помага на всеки участник да изгради своя собствена стратегия за бъдещето.

В същото време темите, които засегнаха училищните проекти касаеха разнообразни предложения за добиване на зелена енергия, изграждане на биоградинки и запазване на почвеното здраве чрез пермалуктура, намаляване на въглеродния отпечатък чрез по-дълга употреба на дрехите, рециклиране и създаване на продукти за ежедневието от излезли от употреба материали.

На снимките има:
  • Ядлива почва с червейчета - защото ако земята не е третирана с пестициди се запазва нейното плодородие и здраве.
  • Модели на молекули за часа по химия - с капачки и клечки за зъби
  • Сапуни от мазнина, която е употребявана, но вместо да се изхвърли е оползотворена
  • Модел на град Кюстендил и гимназията
  • Рисунки картички с послания