bg en

Студенти в биологичните науки се върнаха в своите училища с идеи за зелена промяна

Виваком
08.07.2024
Успешно завърши инициативата „Back to school – кауза природозащита“ на студенти в сферата на природните науки и Българска фондация Биоразнообразие. За инициативата бяха избрани 3 училища, в които сегашните студенти са учили като ученици - ОУ “Христо Смирненски” в град Червен бряг,  ПМГ ”Васил Друмев” в град Велико Търново и 18 СУ “Уилям Гладстон” в София, като всяко от училищата участва в серия от 4 занимания.

Целта на проекта беше да се осигури възможност за срещи на ученици със специалисти по природни науки, директно в училищата, така че настоящите студенти да предадат каузата на природозащитата към настоящите ученици, като от една страна запалят техния интерес, а от друга - решат конкретен природозащитен проблем и по този начин покажат, че светът, в който живеем, зависи от нас и нашите собствени действия.

Стремежът ни беше всяко от заниманията да е интерактивно, под формата на работилници, дискусии, експерименти и практически уроци, които също така да акцентират на природните дадености и екологични предизвикателства от регионите.”, споделя Йорданка Славова от Българска фондация Биоразнообразие.
Надявам се нашето участие да даде старт на събития от подобен характер в родния ми град Червен бряг, както и други малки населени места. Вече имаме и няколко планирани акции за следващата учебна година“, споделя и Ивелина Сашова, студент молекулярна биология.

Изрисуване на торби за многократна употреба и намаляване на екологичния отпечатък; акция по мониторинг на екосистемата с полево обучение за определяне на видове, съвместно с експерти; изложба с плакати с екологични послания от работата по време на заниманията и поставени кошчета за разделно събиране; вкусни занимания с кафяви банани; планиране на моя зелен град, училище и дом – бяха част от заниманията, които допълниха учебната програма на учениците и провокираха търсене на отговори на големите въпроси за климатичните промени, устойчивото развитие и опазването на биоразнообразието.

Заниманията обхванаха 260 ученика, от 3ти до 11 клас и бяха реализирани с финансовата подкрепа на Виваком регионален грант.