bg en

ПРАЗНИЧНО КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ в Бургас - "БИОРАЗНООБРАЗИЕТО е ЖИВОТ"

карнавал
20.05.2022
В Карнавалното шествие са заявили участие 220 деца от 22 детски градини и 3 бургаски училища, които ще дефилират с костюми на растения, животни и дори екосистеми, срещащи се в България, както и с костюми от рециклирани материали.

България е една от най-богатите на биоразнообразие държави в Европа. В страната ни се срещат 4200 вида растения, около 100 вида бозайници, над 420 вида птици, 36 вида влечуги, 25 вида земноводни и над 30 000 вида безгръбначни. Затова организаторите приканват младите участници и тези, които им помагат в приготовленията – учители, родители, баби и дядовци, да отделят малко време, за да изберат интересен български вид и с костюма да го представят на останалите гости и участници.

„Очакваме ви на 20 май (петък) 2022 г. от 17:00 ч. на площад „Атанас Сиреков“ – пред сградата на Община Бургас, откъдето ще стартира дефилето на участниците до Морската градина, за да дадем възможност на децата, техните ръководители и родители да преминат по ул. Богориди и да могат колкото се може повече хора да видят красотата и креативността на костюмите им и да се запознаят с видовете, които те представят.“ – споделя Радостина Ценова от БФБ.
 
Шествието ще завърши на лятна сцена ОХЛЮВА до Културен център „Морско казино“, където всеки участник ще се качи на сцената, за да се представи, а специално жури ще оцени участниците и ще връчи наградите в отделните категории.
Категории за награждаване (за индивидуално участие)
  1. Награда на журито за най-ефектен костюм на диво растение, срещащо се в България
  2.  Награда на журито за най-ефектен костюм на диво животно, срещащо се в България;
  3. Награда за атрактивно представяне на характерно местообитание или екосистема – река, езеро, гора и т.н., срещащи се в България.
Животни от други страни, континенти или епохи (слонове, тигри, динозаври и др.) ще бъдат допуснати до дефилиране, но няма да участват в конкурса.
  1. Награда за най-оригинален „зелен” костюм – от рециклирани или употребявани материали, еко-материали и др.
  2. Награда за най-ефектно и артистично дефилиране (имитиране на животно/ растение и др.)
  3. Награда за най-атрактивно учебно заведение (детска градина/училище)
 
Дефилирането на участниците ще бъде по предварително изготвен график и ще продължи до 18.15 часа, а награждаването ще бъде в 18.30 часа. В празника може да се включи и индивидуално всеки, който желае и без предварителна заявка!
Подробности за събитието следете в събитието: https://www.facebook.com/events/1155979038528745
Карнавалното шествие се организира в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота“.