bg en

Науката в действие: Казусът "Пасторализъм" - лекция в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

lekzia
06.03.2023
На 9 март от 18:30 ч. в зала 163 в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Българска фондация Биоразнообразие и Студентски клуб "Голямата картина" ви канят на лекция на тема: "Науката в действие: Казусът "Пасторализъм".
 
Как работата на учените може да промени света около нас?
И как един експеримент, който дава обратни на очакваните резултати, не може да бъде прекратен, въпреки становищата на учени и експерти?
Преди повече от 15 години група учени, обезпокоени от завладяването на откритите площи от гората в Национален парк Централен Балкан, предлагат на Министерството на земеделието да се субсидира пашата в националните паркове с идеята, че пашуването ще ги поддържа и ще реши този екологичен проблем.
Министерството приема и започва да субсидира пашата в трите български национални парка – Пирин, Рила и Централен Балкан по мярката „Традиционни практики за сезонна паша – пасторализъм“.
Тук започват проблемите, които водят до утъпкване, преизпасване и замърсяване на водоизточниците в някои части на Националните ни паркове.
Какви са причините за разминаването между научното предположение и родната реалност и каква е ролята на гражданското общество при подобни казуси?
 
Отговорът на този и други въпроси, ще потърсим по време на мартенската лекция на Коалиция “За да остане природа в България” в Биологическия факултет, посветена на “Субсидирането на сезонната паша на домашни животни в Националните паркове”, по-известно като мярка “Пасторализъм”.
Лектор ще бъде Катерина Раковска - Старши експерт "Политики биоразнообразие" във WWF - България

Вход свободен. За повече информация вижте и Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/747476306699403/

Лекциите - дискусии в Биологическия факултет са част от проект “Природата няма глас, тя има нас”, който се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство със СНЦ “Зелени Балкани” и с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
www.activecitizensfund.bg