bg en

Емилиян Стойнoв (ФДФФ) - награда на журито

Награда на журито
Говорейки за природозащита, Емилиян Стойнoв е сред ключовите имена в България. През 2000 година учредява Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ), а от 2009 година е председател на управителния съвет на организацията. Въпреки трудностите и перипетиите през годините, Емилиян Стойнов намира сили и продължава своята мисия да върне 4-те вида лешояди отново в България. До този момент благодарение на консорциума от НПО - ФДФФ, Зелени Балкани и Дружество за защита на хищните птици, освен в Източни Родопи, може да сме горди с популации на лешояди в Кресненското дефиле, Врачански балкан, Котленска планина и Природен парк "Сините камъни".
Годините труд дадоха резултат и през 2021 година беше постигнат огромен успех за българската орнитофауна и глобалната популация на черните лешояди. Често и повсеместно срещан из страната до началото на ХХ век, черният лешояд се водеше изчезнал от България. През тази година в Котленска планина се излюпи първото установено малко от вида черен лешояд (картал) за последните 28 години в България. Така, размножаващата се популация на черен лешояд в България става втора за Балканите, с тази в Национален парк “Дадя” в Гърция, четвърта за Югоизточна Европа (Дадя, п-в Крим и Кавказ) и пета за ЕС с тези във Франция, Испания, Португалия и Гърция.

За повече информация:
Първото излюпено малко на черен лешояд от 28 години насам в България са факт
Пролетта на черния лешояд в България – Първите установени активни гнезда на черен лешояд от 28 години насам в България са факт. 
Реинтродукцията на белоглав лешояд в Кресна е описана в IUCN публикация