bg en

Четирима посланици в “Щрак“ в подкрепа на гражданския сектор в България

Щрак - новото място
03.02.2023
Новото пространство на социалните предприятия в София все още не е отворило официално, но вече осигурява пространство за събития и срещи на гражданските организации. На 2 февруари в „Щрак“ – както е името на новото място, се събраха четирима посланици в България  - техни превъзходителства г-жа Херо Мустафа (посланик на САЩ), г-н Алехандро Поланко Мата (посланик на  Испания), г-н Реймунд Фурер  (посланик на Швейцария) и г-жа Ирене Мария Планк (посланик на Германия). Посланиците се обединиха в подкрепа на гражданския сектор в България и на новото място, което БФБ и БЦНП създадоха заедно в последната година.

„Тази среща и подкрепата, която изрази всеки от посланиците бе забележителна. За тези повече от 25 години, в които работя в гражданския сектор, за пръв път получаваме благодарности на такова високо ниво, за това, че гарантираме демокрацията, че водим битките, важни за гражданското общество, че попълваме липсите, там където не достигат институциите.“ - сподели Румяна Иванова, изпълнителен директор на БФБ.

В събитието участва и г-жа Нанси Шилър, президент на фондация „Америка за България“, която лично благодари на посланиците за това, че са се събрали в подкрепа на гражданския сектор и на Българския център за нестопанско право. Тя подчерта, че гражданските организации са много активни в последните десетилетия и в тях работят забележителни личности. 

Посланикът на САЩ г-жа Херо Мустафа сподели, че гражданското общество е изиграло огромна роля в българското общество въпреки немалкото опити за сплашването му и отправи благодарности към президента на фондация "Америка за България" за нейната отдаденост за развитието на българския потенциал.

Испанският посланик обясни, че колкото по-силен е един граждански сектор, толкова по-голяма е демокрацията в една страна. Швейцарският посланик обяви, че Швейцария и България вече са подписали рамково споразумение за осигуряване на финансова помощ и една от петте цели е именно социалната система и нейното укрепване. Посланикът на Германия г-жа Ирене Мария Планк, която от две седмици е в България, заяви, че вижда голям потенциал за сътрудничество по теми, свързани със свободата на медиите и върховенството на правото.

Надя Шабани, директорът на БЦНП подчерта, че битките на гражданско общество са борбата срещу корупцията, независимата съдебна система, предоставяне на повече права на хората с увреждания, по-добра социална политика и т.н.

В новото социално пространство „ЩРАК“ могат да се видят историите на социалните предприятия. Мебелите, ремонтът, лавиците са направени от над 30 предприятия от хора, които защитават природата, развиват нашите традиции, съхраняват обичаите, работят за културното развитие. Продуктите тук са произведени от хора с увреждания, жени в трудно положение, бежанки, хора, преживели тежка болест. Това обаче не са истории на страданията, а на успеха." – сподели Надя Шабани.

Очаквайте скоро още новини около новото социално пространство ЩРАК, което се намира на ул. Христо Белчев 3 в София.

снимки: Александър Киров, БЦНП