bg en

БФБ търси непримиримите примери в опазването на природата

наградите
14.06.2023
Стартира набирането на  номинации за Годишните награди за биоразнообразие и климат  2023

На 22 май – Международният ден на биологичното разнообразие, Българска фондация Биоразнообразие дава старт на кампанията за номиниране на най-ярките постижения в опазването на природата и климата у нас. Специален акцент на тазгодишното 12-то издание са непримиримите примери за борбеност, отдаденост и постоянство в българската природозащита. Примерите, които ни вдъхновяват, провокират и променят средата, в която живеем.

Номинирането е публично и  всеки може да предложи своите фаворити в една или повече категории, стига да се отнасят за периода 22 май 2022 – 22 май 2023. Номинациите, както винаги, са само положителни, защото с негативните случаи обществото ни се сблъсква постоянно.

Наградите са много важни за нас, защото чрез тях се популяризират положителните примери в опазването на природата в България, насърчава се природозащитната общност и се вдъхновяват много хора в най-различни сфери." - споделя Румяна Иванова, изпълнителен директор на БФБ. "През последните три години, Фондацията обръща специално внимание на темата за изменението на климата - едно от най-големите глобални предизвикателства, изискващи спешни политически, обществени и лични действия. По традиция, даваме старт на 22 май и разчитаме на гражданската активност за откриване и популяризиране на позитивните примери. Очаква ни церемония през септември, на която заедно да отпразнуваме успехите и постиженията на тези, които работят за опазване на българската природа или се борят за намаляване ефекта от климатичните промени.“ – споделят още организаторите от БФБ.

Крайният срок за набиране на номинации в кампанията за 2023 г. е 30 юни. Те ще се събират чрез формата за номинации, придружени с кратка обосновка и по възможност със снимки, разпределени в 6 категории:
1. Най-успешна кампания
2. Най-добър журналистически материал
3. Активист за биоразнообразието и климата
4. Инициативи с локално значение
5. Политик с най-голямо внимание към българската природа и климат
6. Награда за отговорни бизнеси

Годишните награди за биоразнообразие ежегодно отличават най-активните кампании през годината, най-смелите журналисти, най-отдадените активисти и най-загрижените за природата представители на бизнеса и политиката.

И тази година номинираните ще получат оценка както от жури от изявени общественици и популярни личности, така и от публиката, която ще може да даде своя глас в социалните мрежи.

Присъждането на Годишните награди се организира от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „Game On| Don't let climate change end the game”, финансиран от програма DEAR на ЕК.

За повече информация: Йорданка Динева, ръководител проект Climate Game On – 0896 798902

Повече информация за категориите и критериите за „Годишни награди за биоразнообразие и климат“ 2023
Носителите на Наградите през 2022 г.